Zdrowie

Dlaczego warto mieć miód w domu

Dlaczego warto mieć miód w domu: Sezon na dobry miód trwa przez cały rok, ale nie ulega wątpliwości, że najwięcej miodu pozyskujemy jesienią i zimą. Wiele osób uważa nawet, że zawsze warto mieć w domu chociaż mały słoiczek miodu. Dlaczego?

Miód na przeziębienie

Miód znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości prozdrowotnych. Gdy dopada nas przeziębienie lub grypa, chętnie sięgamy po ten złoty produkt. Dobrej jakości miód bez problemu poradzi sobie z katarem, kaszlem czy drobnym zapaleniem górnych dróg oddechowych. Oczywiście nie zastąpi tradycyjnych metod leczenia anginy, ostrego zapalenia gardła czy zapalenia oskrzeli. Jednak w takich przypadkach może również służyć jako wsparcie.

Miód zawiera różne substancje, które działają jak naturalne antybiotyki. Jednocześnie mobilizują układ odpornościowy do walki z chorobą. Nie jesteśmy w stanie przewidzieć, kiedy dopadną nas pierwsze oznaki choroby, dlatego zawsze powinniśmy mieć miód w domu. Coraz więcej infekcji występuje nie tylko jesienią i zimą, ale także wiosną i latem. W niektórych przypadkach terapia miodem może nawet uchronić nas przed antybiotykami.

Miód na problemy trawienne i alergie

Okazuje się, że miód malinowy https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Malinowy/24 jest idealny nie tylko na pierwsze objawy przeziębienia czy grypy, ale także na problemy trawienne. Pomaga zwalczać uczucie pełności lub przejadania się, a niektóre rodzaje mogą działać moczopędnie. Niewielka ilość miodu może również pomóc w zwalczaniu objawów alergii, zwłaszcza kataru siennego. Ten pojawia się najczęściej wiosną, udowadniając po raz kolejny, że zawsze warto mieć w domu słoik miodu.

Miód zamiast niezdrowych słodyczy

Dlaczego warto mieć miód w domu
Dlaczego warto mieć miód w domu

Jak często mamy ochotę na coś słodkiego? Niektórzy uważają, że dzień bez czekolady czy słodyczy to dzień stracony. Tymczasem przyjrzyjmy się wartości odżywczej, jaką dostarczamy w ten sposób naszemu organizmowi. Niestety, w cukierkach nie ma zbyt wiele, ale są one wysokokaloryczne. Dlatego najlepiej całkowicie wykluczyć je z codziennej diety. Jednocześnie wiele osób nie wyobraża sobie życia bez słodyczy. Zamiast tego warto wybrać alternatywne rozwiązania, takie jak te oparte na miodzie wielokwiatowym https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Wielokwiatowy/21.

Gofry lub krakersy z łyżeczką miodu, jogurt naturalny z miodem, ciasteczka owsiane z miodem zamiast cukru – to zdrowsze propozycje, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Nawet zwykła łyżeczka miodu to lepszy wybór niż baton. Tak więc każdy powinien mieć miód w domu, bo nigdy nie wiadomo, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, nawet jeśli nie mamy go na co dzień. Okazuje się, że miód to doskonały zamiennik tradycyjnego cukru, który wiele osób dodaje do herbaty. Pamiętaj jednak, aby nigdy nie słodzić gorących napojów miodem, gdyż może on utracić swoje cenne właściwości. Miód nie lubi ciepła, więc zaczekajmy, aż herbata trochę ostygnie.

Miód jako dodatek do ciast i deserów

Jeśli lubisz prawdziwe desery, warto przygotować je samodzielnie zamiast korzystać z gotowych produktów. Do ciast i deserów możemy oczywiście użyć miodu, który dodaje słodyczy i jest ciekawym aromatem. Co ważne, ponieważ miód nie lubi ciepła, najlepiej dodawać go do zimnych wersji deserów. Na przykład tutaj mowa o miodzie jako posypce do lodów, kremu do ciast czy dodatku do schładzania gofrów.

Jaki miód wybrać do domu?

Wiemy już, że warto mieć w domu chociaż mały słoiczek miodu, na bazie którego możemy przygotować różne potrawy czy napoje. Ponadto jest przydatny, gdy jesteś chory, na przykład przeziębiony, grypa żołądkowa lub sezonowe objawy alergii. Jednak wybór miodu nie powinien być przypadkowy. Ważne jest, aby kupować miód pasieczny tylko od sprawdzonych dostawców. Produkty powszechnie spotykane w supermarketach często pozostawiają wiele do życzenia pod względem jakości.

Po pierwsze, unikaj sztucznego miodu, który nie jest powiązany z produktami pszczelimi. Staraj się też wybierać tylko miód wrzosowy https://mojemiody.pl/pl/c/Miod-Wrzosowy/23, który posiada certyfikat, że nie zawiera sztucznych dodatków. Te są zupełnie niepotrzebne, ale producenci często mieszają je z miodem, aby nieco zwiększyć ich objętość. Miód możemy kupić zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych – warto o tym pamiętać, zwłaszcza jeśli w naszej okolicy nie ma sprawdzonych pasiek wysokiej jakości. Zwykle miód nie traci ważności, jeśli przechowujemy go w odpowiedni sposób. W efekcie oznacza to, że słoiki, które kupiliśmy kilka miesięcy temu, nadal nadają się do użytku.

Zawsze jednak sprawdzaj zapach produktu i jego konsystencję – czasem nadmierna ekspozycja na wilgoć lub promieniowanie słoneczne może sprawić, że miód nie będzie się nadawał do spożycia nawet po kilkunastu dniach.